ogniska zapalne płata tarczycy

Baza wyszukanych fraz

SM-stwardnienie rozsiane - ja, moje myśli i życie

Temat: ognisko zapalne
ognisko zapalne
Jeżeli ktoś z was wie co oznacza ognisko zapalne w prawym płacie tarczycy to
bardzo proszę mi napisać.Robilam usg,tarczyca ok. tylko to coś mi wyskoczylo
i jestem przerażona.Wielkość 0,8cm.Co to jest?Mój lekarz kazal zrobic
biopsje.t3 i t4 jest dobre a TSH jest zaniżone ale nieznacznie wynosi 0,244
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,32250344,32250344,ognisko_zapalne.html



Temat: Ognisko zapalne
hej ;) wiec tak: ognisko zapalne mialam wykryte na badaniu usg, 1 endo
powiedzial ze wielkosc ogniska kwalifikuje sie na biopsje ale zeby poczekac z
pol roku, a 2 endo powiedzial ze to jest normalne przy hashimoto i zeby nie
robic. tresc wyniku brzmi... lewy plat tarczycy o wielkosci 4,8 z ogniskiem
zapalnym 17mm o zmniejszonej echogenicznosci, prawy plat tarczycy o wielkosci
4.1 bez zmian ogniskowych. Dodatkowe badania ktore robilam to anty TPO wynik
ok500 (norma 34), tsh 2,78... dalej to potas 4,5 i zelazo 56 ( norma 37-157)
troche malo ale raczej potas i zelazo nie maja wplywu na to ognisko. endo nic
nie mowil o guzku ani o zapaleniu... powiedzial tylko ze w hashimoto tak juz
jest. z gory dziekuje za odpowiedz pa
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,42749157,42749157,Ognisko_zapalne.html


Temat: mam wyniki z biopsji proszę zerknijcie
mam wyniki z biopsji proszę zerknijcie
Witam
Wczoraj odebrałam wyniki z biopsji
Mam hashi i niedoczynnośc
Leczę się od grudnia ,chcę starać się o dzidzię
Co sądzicie o tych wynikach?Do endo idę 31.08
Tarczyca z hypoechogenicznymi ogniskami śr do 1,5cm.
Wykonano biopsję płata prawego i lewego
Krew,płyn koloidowy,monomorficzne tyreocyty,pasma tkanki łącznej z naciekami
zapalnymi,komórki limfoidalne.Obraz cytologiczny odpowiada wolu zapalnemu
Czy wygląda to źle?Proszę Was o opinię
Pozdrawiam życząc miłego dnia
Mirinda
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,46244598,46244598,mam_wyniki_z_biopsji_prosze_zerknijcie.html


Temat: bardzo proszę o Wasze opinie
bardzo proszę o Wasze opinie
W marcu odebrałam wszystkie wyniki i kiedy od lekarza usłyszałam że "idę"
kierunku Hashimoto nie było to dla mnie zaskoczeniem wielkim. Wcześniej zaraz
po ciąży miałam wysokie TSH i przeglądając internet trafiłam tutaj. To
skłoniło mnie do wizyty u endokrynologa.Zrobiłam badania i zdziwiło mnie
natomiast leczenie, a właściwiee jego brak. Lekarz kazał mi czekać to
przyszłego roku do lutego i wtedy powtórzyć wyniki, albo jak to ujął jak się
będę gorzej czuć. A ja , no cóż trochę utyłam-z czego się bardzo cieszę bo
straszny ze mnie chudzielec, czasami jestem bardzo zmęczona(jak każdy), skórę
mam faktycznie suchą(ale to pewnie już wiek-mam 39lat),zerowe libido(to też
wynika z różnych innych przyczyn). Dlaczego dopiero po trzech mc znowu
pomyślałam o hashimoto- bo znowu mam nieregularne miesiączki. Czy to już złe
objawy? Ja zawsze je miałam, skąd mam wiedzieć czy choroba postępuje. Czy
faktycznie wyniki nie dają podstawy do leczenia? Bardzo proszę zerknijcie i
uspokójcie mnie że lekarz miał rację i można jeszcze czekać.

FT3 5.17 norma 3,95-6,80
FT4 17.37 norma 12.0-22.0
TSH 6.90 norma 0.27-4.2

ANTY-TG 80.47 poniżej 115 IU
ANTY-TPO 9.18 poniżej 34 IU

USG tarczycy jest ok.
Płat lewy objętość 4,61
Płat prawy objetość 3,38
Razem 7,99

cokolwiek to znaczy, straszny ze mnie laik nie potrafię ocenić czy to duża czy
mała tarczyca. Ognisk zapalnych nie ma.

Będę wdzięczna za Wasze opinie.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,100472648,100472648,bardzo_prosze_o_Wasze_opinie.html


Temat: Boleność tarczycy, ucisk na krtań
Po USG
Witam,
Właśnie byłam na USG tarczycy. Niestet TSH będę miała dopiero jutro.
Cały czas mam zawroty głowy i czuję lekki ucisk tarczycy.
Czy objętość tarczycy 15ml i wymiary płatów ok 54x17x17 mogą oznaczać,
że "weszłam" w nadczynność? Zaznaczę, że pierwszy raz w życiu nie mam w
tarczycy żadnych ognisk zapalnych, ani guzków.

Pozdrawiam
Wiola

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,28758963,28758963,Bolenosc_tarczycy_ucisk_na_krtan.html


Temat: Nadczynność tarczycy weszła w niedoczynność???!!!!
ja choruje na Hashimoto- tj. autoimmunologiczne zapalenie tarczycy- tzn mój
organizm produkuje przeciwciala na tarczyce i ja niszczy powoduje ze niedomaga
i stad niedoczynnosc- czesto na usg widac stan zapalny - moze byc ognisko
zapalne w jednym placie lub dwóch - badania jakie trzeba zrobic to przeciwciala
anty TPO i anty TPG
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,19948591,19948591,Nadczynnosc_tarczycy_weszla_w_niedoczynnosc_.html


Temat: roznice w TSH
USG z 18.02
Oba platy tarczycy sa niepowiekszone a ciesn niepogrubiala.
Echostruktura gruczolu znacznie obnizona jednorodna z ogniskami zwloknien,
zarys jest gladki, miejscami wrebiasty, a torebka dobrze widoczna.
Wola zamostkowego nie wykazano.
Tchawica w polozeniu prawidlowym.
Nie znaleziono w obrebie tarczycy powiekszonych wezlow chlonnych, ani innych
patologicznych struktur.
Ruchomosc gruczolu prawidlowa.
Obraz usg na pierwszym miejscu odpowiada zmianom zapalnym, nie mozna wykluczyc
tla immunologicznego.
(na dzien dobry zmierzyla mnie wzrokiem i powiedziala, ze w tym wieku sie nie
choruje)

USG z 25.02
Prawy plat 51x20x22mm
Lewy plat 51x14x15mm
Oba platy o jednorodnej ubogoechowej strukturze z cechami zwloknienia.
Obraz usg przemawia za autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy.
Nieprawidlowych ultrasonograficznie wezlow chlonnych w obrebie tarczycy nie
zobrazowano.
(ale znalazl mi lekko powiekszone wezly chlonne poza tarczyca, w polowie szyi
na wysokosci ucha)

Czuje sie okropnie, jestem wiecznie zmeczona, podsypiam kiedy tylko sie da,
ciagle okrutnie marzne (zawsze wolalam cieplejsze klimaty, ale nie az tak),
jestem jakas spowolniona a jednoczesnie ciagle podenerwowana -miedzy innymi
tym, ze tak sie czuje. Trudno jest mi sie skoncentrowac i ciagle czegos
zapominam, wypadaja mi wlosy, skore mam silnie odwodniona i widze jak z dnia na
dzien sie starzeje. Pieka mnie oczy, rano mam spuchniete powieki, czasami
zauwazam lekki obrzek lydek, jestem coraz slabsza fizycznie i psychicznie,
kompletny brak kondycji, i chyba jakas nadwrazliwosc czuciowa - jeszcze
niedawno corka mogla po mnie skakac, a teraz sprawia bol i robia sie siniaki.
Wydaje mi sie, ze od jakiegos czasu zmienila sie won potu. W gardle
mam "kluche", lekka chrypke i przeszkadzaja mi golfy.
Zawsze mialam bardzo niskie cisnienie (nawet w ciazy doszlo zaledwie do poziomu
normalnego zdrowego czlowieka), zaparcia mam od urodzenia (bardzo slaba
perystaltyka jelit -podobno ten ten typ tak ma). Sklonnosci do zapalenia gardla
tez od kiedy siegam pamiecia.
Dziwnych objawow z ostatniego roku jest wiecej, spisze je sobie na kartce, bo
moga sie przydac u endo.
Meczy mnie tez bezsilnosc, zlosc ze zachorowalam, ze wczesniej nie
interesowalam sie chorobami tarczycy, ze od razu nie wpadlam na pomysl
zrobienia takich badan, ze srodowisko lekarskie jest tak hermetyczne, a
swiadomosc spoleczna znikoma. Ze nie wiem jak bedzie....
Gasne w oczach, a jeszcze tak niedawno, na wakacjach w 2003r. bylam silna,
wysportowana, pelna zycia... nie do zdarcia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,21268452,21268452,roznice_w_TSH.html


Temat: B.wysokie antyTPO i eutyreoza-można selen?
Do Rosteda
Wiesz normalnie jestem w szoku po Twoim poście!!!!Bardzo Ci
dziękuję za te wskazówki!!! Po prostu szkoda gadać jeśli chodzi o
lekarzy.Czemu żaden matoł za przeproszeniem nie wpadł na to o czym
TY piszesz.A nawet nie zadał sobie trudu ,żeby to sprawdzić.
Wyobraź sobie,że ja mam guzy na tarczycy,a czasami mimo objawów
niedoczynności mam np.taki objaw jak pocenie się.Czy to może być
właśnie powiązane z procesem o którym piszesz???
"Bo majac Hashimoto i rownoczesnie guzki albo przeciwciala TRAB
ktore powoduja
> wieksze wydzielanie hormonow moze byc niedoczynnosc od Hashi
niewidoczna w
> wynikach. Wyniki pokazuja wtedy eutyreoze bo guzek albo TRAB
wywolujace
> nadczynnosc redukuje wtedy niedoczynnosc od Hashi".
Co do guzów powiedział mi (podobno bardzo dobry lekarz),że mam się
nimi nie przejmować,że to na pewno nie rakowe i nie wymagają
bardziej szczególowej diagnostyki( na tym etapie według niego nie ma
takiej koniecznosci).A mam dwie zmiany ogniskowe:
1.lito-płynne ognisko owalne, ostro konturowane,niejednorodne,pstre
2.analogiczne lite ognisko,hipoehogenne z linijnym halo na obwodzie.
Przez 9 miesięcy ogniska te nie powiekszyły się.Cały gruczoł
natomaist jest większy niż popzrdnio,co dotyczy obu płatów a także
cieśni.
Mam tylko nadziję ,że lekarz ,którego wybrałam potraktuje mój
problem w końcu dogłębnie.Zrobię te przeciwciała TRAB.Czy w moim
przypadku trzeba byłoby zrobić antyTG?
Chciałbym już ze wszytkim pojechać do endo.
Tak sobie wydumaałam,że mój stan jest chyba jeszce gorszy.....bo jak
ta niedoczynność jest "nadrabiana" przez nadczynne guzki( co nie
powoduje zmian w wynikach hormonów)a proces zapalny niszczący
tarczycy toczy się to ja w koću wykończy.Czy dobrze pokumałam?
Boże co my mamy za lekarzy.....
pozdrawiam smutno minutek12

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,74285061,74285061,B_wysokie_antyTPO_i_eutyreoza_mozna_selen_.html


Temat: SKACZACE TSH BARDZO ZLE SAMOPOCZUCIE POMOZCIE !!!
SKACZACE TSH BARDZO ZLE SAMOPOCZUCIE POMOZCIE !!!
Witajcie
Na tarczyce choruje od 1994 roku . W tej chwili mam 24 lata.
Jej choroba została wykryta przez przypadek gdy lekarz pierwszego kontaktu podczas zwykłej wizyty ( grypa ) stwierdził ze mam chyba za szeroką szyje. Miałam wtedy kilka lat ... Kiedy zrobiono mi podstawowe badania na tsk t3 i t4 od razu wyladowałam w dzieciecym szpitalu. Zrobiono mi biopsje. W oparciu o te badani stwierdzono Niedoczynnosc i Wole Hashimoto. 2 lata później znów byłam w szpitalu ( choć jako małe dziecko nie czułam się źle , wogóle tego nie odczuwałam że coś jest nie tak ) Na wypisie byla informacja ze w badaniu wizykalnym wole II . W USG tarczyca o wybitnie mieszanym echum a w scyntygrafii plat prawy slabiej niz lewy gromadzi Technet. Wysokie TSH niskie T4. Potem byłam leczona w przychodni dziecięcej co 3 miesiace krew i usg i zawsze zmiana dawki wyniki różne ale ja czułam sie dobrze.
Problemy zaczeły sie pierwsze na maturze. Zaczeły sie osłabienia lekkie omdlenia problemy ze snem , nie mogłam spać .
Lekarze wszystko zwalali na stres bo matura bo studia bo nauka i wszyscy umywali rece.
Przez kilka miesiecy sie mmeczylamm przez to skonczyly sie imprezy ( musialam zasypiac kolo polnocy ) inaczej jak wstawalam rano bylam "warzywem" ni emoglam nawet napic sie lampki szampana bo od razu slablam. Po jakims czasie objawy troche ustepowaly ale alkohol i imprezy juz nie byly dla mnie.Potem po kilku latach znów mój stan się pogorszył wylądowałam w szpitaluy znow na badaniach bo mialam bezsennosci kolatania serca nerwowosc . Dostawalam wtedy tabletki nasenne znow byla Biopsja - struma nodosa - przewlekłe zapalenie tarczycy i tak ono trwa do dzis. Po wyjściu ze szpitala znow bylo lepiej ale nie byłam juz pod kontrola endokrynologa bo nie znalazlam zadnego lekarza ktory chcialby mi pomoc. Przez 2 lata nie robiłam nic aż znów zaczęło sie pogarszać, zaczęla mnie strasznie boleć głwowa - sprawdzane były zatoki kręgosłup i wreszcie wyniki tarczycowe :
WYNIKI 07.04
TSH - 11,81 ( 0,27-4,20 )
FT4 - 1,13 ( 0,93-1,7 )
ANTY tpo - 188,8 ( <34 )
T3 - 1,43 (0,58-1,59)
T4 - 10,56 (4,87 -11.72 )
Znalazlam dobrego specjaliste najlepszego na Śląsku.
Po USG stwierdzil w ogolnym badaniu ze to wyglada jakby to bylo swiefrze zapelenie aczkolwiek gdy wlaczyl funkcje jej ukrwienia okazało się że prawie jej juz nie ma .
Stwierdzil ze zmieni lek
Do tej pory bralam euthyrox 100 a on zalecil Novothyral !00 + 25 .
Po tygodniu brania leku zaczęła strasznie boleć mnie głowa trace rownowage , mam podwyższone cisnienie 140/90 to norma dla mnie to drugie czasem wyzsze a puls od 80 - 100
Mam straszne niepokoje i szybko sie mecze. Nie moge juz chodzic na fitness ani taniec bo szybko slabne i mdleje.
Moge conajwyzej 10 /15 minut chodzic a potem moje nogi robia sie jak z waty cieplo po plecach czarno przed oczami ibach .
Po konsultacji z lekarzem zmniejszylam dawke novothyralu o polowe , objuawy powoli ustepowaly ale po tygodniu znow sie nasilily. Wiec bralam cwierc tabletki.
WYNIKI 02-06
TSH 19,19 ( 0,35-4,94 )
FT3 2,95 ( 1,71-3,71 )
FT4 0,84 ( 0,70 - 1,48 )
Lekrza sie przerazil zreszta ja tez no i wrocilismy do euthyroxu skoro nie toleruje nbovothyralu na 125 przez tydzien i 150 przez 3 tygodnie
Zanim wyniki z dzisiaj napomkne ze mialam rezonans magnetyczny glowy - Drobne rozproszone ogniska demielinizacji / degeneracji w obu półkulach mózgu-obraz niecharakterystyczny , wskazana dalsza kontrola. Torbiel szyszynki. Niewielkie zmiany zapalne prawej zaatoki szczekowej i komorek sitowia.
Z tym wynikiem moj endo wyslal mnie do neurlogoa a ona zlecila kilka badan neorlogicznych z krwi na poczatek oto one i wyniki
WYNIKI 23-06
BORRELIA IGG UJEMNE
BORELLIA IGM UJEMNE
CRP 2,64 ( <5)
P/C ANTY NDNA UJEMNY
BIALKO ELEKTROFOREZA - 75,50 ( 66-87 )
OB - 6 ( < 12 )
BIALKO CALKOWITE - 75,5 ( 66-87 _
WIT B12 98,19 ( 191-663 )
Z tego co tu czytalam ta witaminka to troche jej malo i ze zastrzyki i przy takim poziomie kazdy mi przepisze ale bylam z tymi wynikami u internisty ( zastepstwo bo moja na urlopie ) a on ze to nic nie znaczy i zeby zrobic morfologie i dopiero jesli tam cos bedzie nie tak to moze mi przepisac zastrzyki
Wiec zrobilam morfologie :
WYNIKI 30-06
WBC 5,10 ( 4,10-10,90)
RBC 4,11 ( 4,20-6,30)
HGB 12,40 (12-18 )
HCT 36,10 ( 37-51)
MCV 87,80 ( 80-97)
MCH 30,20 ( 26-32)
MCHC 34,30 ( 31-36)
RDW 12,90 ( 11,50-14,50_
PLT 311 ( 140-440 )
MPV 9,60 ( 7,50-12 )
NEU% 58,20 ( 50-70)
LYM% 35,80 ( 24-45 )
MID% 6 ( 0,10-24 )
Ja tu nie widze zbyt duzych odchylen
Jesli chodzi o moje sampopoczucie jest beznadziejne
Nie moge sama nigdzie wychodzic bo nie mam sil
Max 5 minut stania czy chodzenia a mi sie robi slabo mam wrazenie ze zemdleje a moje serce wali jak oszalale i tetno tez.
Tetno rosnie od razu jak tylko wstaje i cos robie. Czasem nawet siedzac mam wrazenie ze serducho mi wyskoczy.
W nocy spac nie moge budze sie zlana potem poddenerwowana jakby
No i teraz wyniki po miesiacy na euthyroxie 150
WYNIKI 30-06
TSH 0,17 ( 0,35-4,20 ) - PRZYPOMINAM MIESIAC TEMU BYLO 19 !!!
FT3 4,26 ( 1,71-3,71)
FT4 1,52 ( 0,70-1,48)
P/C ANTY TG 15,90 ( 0-34 )
FERRYTYNA 49,33 ( 20-300 )
No i pytanie co dalej . Jak to mozliwe by w ciagu miesiaca moje TSH tak spadlo
Czy to dlatego sie tak czuje ? CO moge z tym zrobic
Jaki wplyw na to ma B12 ? i czy Ferrytyna jest ok ? czy za malo?
Pomozcie prosze
Siedze rodzicom na glowie nie moge pracowac bo nie mam sil chce znow normalnie zyc a wiem ze sie da z ta choroba bo 15 lat zylam jakgdyby nigy nic
HELP

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,97333845,97333845,SKACZACE_TSH_BARDZO_ZLE_SAMOPOCZUCIE_POMOZCIE_.html